Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

Een hokbezoek aan Jan Bulder

Rijdend richting Edam probeert de zon door de wolken heen te prikken. Eigenlijk rij ik niet naar Edam/Volendam maar naar Monnickendam. Een klein vissersplaatsje 6 km. zuidelijk van Volendam en 15 km. noordelijk van Amsterdam. Monnickendam heeft ongeveer 10.000 inwoners, maar blijkt groter te zijn dan ik had gedacht, maar zeker de moeite waard om het centrum/ de haven te bezichtigen. .

Jan Bulder is een tropenliefhebber met hart en nieren. Jan heeft meerdere soorten die hij op zolder houdt. De hokken en volières zijn economisch ingericht, want alle ruimtelijke plekjes zijn goed besteed. Het vogelverblijf heeft tl-verlichting in de vluchten en slechts enkele lampen aan het plafond.

Enkele vogels die Jan houdt zijn: Zebravinken, in de mutaties grijs, bruin zwartborst grijs, oranjeborst – zwartborstgrijs, wit en Timor zebravinken. Gouldamadines, blauw en groen. Bichinow Astrildes, bruin. Japanse Meeuwen, wit en bont. Diamantvinken, oranjesnavel. Granaatastrildes. Gordelgrasvinken, wildkleur en grijs.  

De grote kampioen gordelgrasvink

Met de Gordelgrasvinken is Jan de Kampioen van 2020. Zowel regionaal als nationaal heeft Jan fantastische kampioensprijzen behaald met zijn wildkleur gordelgrasvinken.

Jan geeft Teurlings tropenzaad om zijn vogels in conditie te houden. Hij gebruikt 2 soorten ei/krachtvoer (witte Molen en Quiko) die hij mengt. En hij voegt daar wat Breedermix aan toe, en vochtige couscous. Tijdens de kweek voegt hij ook nog wat Buffalo en Pinky’s aan zijn krachtvoer toe. Dit zorgt voor de nodige groei, dat extra dierlijk eiwit. Pas op dat je niet te veel geeft.  

Buffalo wormen

Er zijn verschillende methode om je vogels in conditie te houden. Dit is wat voor hem werkt en succesvol mee is.

Wat betreft natuur- of pleegbroed is Jan heel open. Eerste instantie probeert hij het de Gordelgrasvinken ouders zelf te laten doen. Echter vindt hij het erg jammer als de ouders besluiten hun jongen eruit te gooien of niet meer te voeren. Dan grijpt hij in. Hij houdt dit goed in de gaten om deze jongen op te vangen door hen onder de Japanse Meeuwen te leggen. Deze soorten zijn zeer geschikt als pleegouders. Uiteraard heb je de ruimte wel nodig om meer vogels te kunnen houden. Nou de ruimte is er hoor. Bedankt Jan 


Broedhokken voor de Gordelgrasvinken en Meeuwtjes

Broedhokken voor de gordelgrasvinken

broedhokken voor de  Gouldamadines, Zebravinken en Meeuwtjes


Moeder pop kon de jongen alleen aan. Top toch.

Een roodkop man met zijn jongen

Zelfs een grijze gordelgrasvink misstaat niet. Wauw

Mengelmoesjes van tropen

Jongen komen op kleur

Jan wil graag oranje- zwartborst zebra's kweken

Een koppel Granaatastrilde 

Diamantvink geelsnavel 

Stelletje Japanse Meeuwtjes rustig aan het broeden. Ze zijn wat gewend