Gouldsofboersma


Het is een kwestie van geduld
 

Eildert v/d Laan

Hokbezoek aan Eildert van der Laan

2019 is het jaar voor Eildert van de Laan. Hij bewijst dat je met minder aantal vogels toch hele fraaie vogels kan kweken.

Eildert van de Laan wonend in Baarn werkt bij de gemeente Utrecht als plantsoen onderhoudsmedewerker. 

Hier wijst Eildert zijn kampioen

De Algemene kampioen Elst 2019

Hij heeft zijn hele leven al vogels wat hij van zijn vader heeft meegekregen. Van Putters tot tropen heeft Eildert  gehouden. Uiteindelijk is zijn keus op deze kleurrijke prachtvink gevallen. De gouldamadine houdt Eildert al sinds 2008. Zijn vogelverblijf heeft Eildert in een kamer op de eerste verdieping van zijn huis gesitueerd. Hierdoor heeft hij controle op constante temperatuur in zijn verblijf. Tijdens de kweek, wat overigens in de koude maanden gebeurd, houdt hij de temperatuur in zijn verblijf rond de 12-14 graden. Minder kans op bloedluis is zijn mening.  

Eildert is trots op zijn Zwartkop paarsborst groene man. Deze Gouldamadine werd in Elst 2019 Kampioen in zijn categorie ZKPB os groen, maar werd ook de Algemene kampioen van de show gekozen. Of dat niet genoeg is werd Eildert ook kampioen in de klasse Oranjekop paarsborst groene pop. Deze fraaie vogels heeft hij gekweekt uit de man Woltjer RKPB x ZKPB pop (EK vogel).

Hier is de kweek in volle gang.

Een slim idee wat Eildert gezien heeft bij Henk Stam uit Egmond

Met een profiel blijft het nestkastje op zijn plaats

Wat een ruimte voor zo'n kleine vink. Een agapornis nestkastje voldoet qua grootte prima hiervoor. 

Eildert heeft 4 uitvlieghokken, welke hij zelf gemaakt heeft, met de afmetingen van 1.60x 60 x 50 cm. Slechts 12 broedhokken van 80 x 50 x 40 cm. van verkeulen makelaardij staan langs de muur waar hij al enkele kweekkoppels 2020 heeft gecreëerd. In een broedhok zit 1 ledlamp terwijl in de uitvliegkooi 4 ledlampen van 30 cm. lengte inzitten. Deze lampen worden gestuurd door een dimmer en branden slechts 60-65%. De lampen zijn veel te fel als deze voluit branden.  Alle uitvlieghokken en broedhokken zijn apart gegroepeerd. Als er een hok onbewoond is kan hij deze apart uitschakelen. Hier is over nagedacht en hij vindt het onnodig om energie te verspillen. Het verschil met het aantal lampen in de hokken heeft te maken met de jeugdrui van de jonge vogels. Warmte en licht heeft absoluut invloed op de rui van de jongen. De intensiteit van het licht bevorderd de rui.

Ook wat Eildert wilt delen is dat hij tijdens een bezoek aan de heer H. Stam in Egmond aan Zee tegenkwam: een dun latje onder de lades plaatsen. Hij ergerde zich aan het geluid wat door de rommel veroorzaakt wordt onder de lades.  Het verstoorde nl. ook de rust van de vogels tijdens het broeden. Door een simpele oplossing is het bijna geruisloos geworden. Verkeulen broedhokken heeft fronten met een grote opening voor hun nestkasten. Eildert vindt het jammer dat de nestkasten in de broedhok zitten. Het kost nl ruimte voor de vogels met hun jongen. Hij heeft grotere nestkastjes laten maken met een kleinere instap. Hierdoor heb je meer ruimte voor de jongen die eerder naast elkaar liggen dan op elkaar. Door zijn slimme ophangsysteem (op maat gemaakte aluminium profiel) kan hij eenvoudig zo’n nestkast aan de broedhokken hangen. 

Eildert gebruikt APV gould 84 tropenmengeling van Deli Nature. Dit wordt dagelijks aangevuld met een beetje onkruidzaad van Garvo. Om het wat gevariierde te houden voor zijn vogels geeft hij ook rode Trosgierst. Tijdens de kweek geeft hij elke dag Orlux tropen eivoer. Bij het eivoer wordt nog Japanse millet met dezelfde hoeveelheid als eivoer toegevoegd. Echter tijdens het broeden krijgen ze het niet. De kans is aanwezig dat de man gould te driftig wordt en opnieuw wilt beginnen. Ook vertrouwd Eildert Darba Compleet 2x per week toe aan zijn vogels. En grit, sepia en maagkiezel zijn standaard producten wat dagelijks aanwezig moet zijn. Deze kunnen de vogels na behoefte zelf bepalen. Uiteraard regelmatig verversen.

  

De Zwartkop paarsborst poppen

Mooie mannen met 3 verschillende kopkleuren

Dit is een fraai OKPB koppel


 Mooie volle jongen 2020

zijn volière 

De eerste jongen van 2020 zijn geboren in de volière. 

Op deze wijze kunnen wij veel van elkaar leren door veel informatie te delen met elkaar.