Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

KWEEK 2020

De kweek begint in het hok rond week 41. Als de showvogels naar Elst zijn gebracht is er ruimte om voorbereidingen te treffen. Uiteraard zijn de voorbereidingen voor de vogels al na de grote rui begonnen. Aangezien het geen volière vogels (minder vlieguren)  zijn dien je vogels die in kooien verblijven met de hoeveelheid voer aan te passen. Ik voer de vogels na de grote- of jeugdrui veel minder dan tijdens de kweek of rui. Zie topic de kweekperiode.

De kweek 2020 is goed begonnen. Het ligt er ook aan hoe je ziet. Er zijn altijd koppels die nog geen zin hebben. Of de pop legt 6 mooie eieren maar blijken later onbevrucht te zijn. Ook dat gebeurt in het hok van Gouldsofboersma. Ook kan het gebeuren dat de koppels eerst elkaar accepteren maar later toch elkaar niet aankijken. Voorbeeld: Elke dag als ik in het hok kom zit de pop op de grond. De man bouwt evengoed netjes een nestje, maar aan het gedrag van de pop zie je dat ze geen interesse meer heeft. Je kunt wachten omdat je vindt dat je geduld moet hebben maar je kunt ook de keuze maken om de pop een gelijkwaardige kwaliteit man te geven. In het begin is het lastig om inzicht hiervan te krijgen maar je leert het vanzelf door te blijven kijken naar je vogels. Eén ding is zeker van belang om met Gouldamadines te kweken. De pop moet minimaal 11 maanden oud zijn. De mannen kunnen al vanaf 8 maanden geslachtsrijp zijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen maar het is noodzakelijk om een grens te trekken om teleurstellingen te voorkomen.

6 Gezonde wildkleur jongen in een nest. Aan de ontlasting kan je zien of de conditie in balans is. Moeder Roodkop paarsborst werd nieuwsgierig wat er gebeurde is het nestkastje.

van net geboren tot bijna uitvliegen van gezonde jongen