Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

 

Henk Stam

Op bezoek bij Henk Stam 

Het was vandaag zaterdag 11 augustus 2018 droog weer en soms kwam het zonnetje er doorheen prikken. Het was een zeer geschikte dag voor een hokbezoek. Ik kreeg een hartelijk ontvangst van Henk.

Henk is een druk baasje en werkt bij een aannemersbedrijf in de kaasstad waarmee hij met tevredenheid zijn kleine en grote klussen organiseert. Onder het genot van een kop koffie hebben we het over onze vakanties gehad.

Het gesprek ging snel over de Gouldamadine. Henk begon in 2008 met het maken van zijn eigen hokken. Hij kweekt voornamelijk wildkleur paars- en witborsten en had enkele blauwe paarsborsten gouldamadines in zijn bezit. Deze kleurslag vindt hij erg moeilijk om te kweken en besloot deze in de voliere te doen. Hij ervaarde dat de blauwe veel sterker in de volière werden. Henk heeft zowel een grote volière als een warm binnenverblijf. Hij laat de vogels in de volière zelf hun ega kiezen en ervaart dat gemiddeld de nestgrootte veel hoger ligt dan de nesten van de warme kweek. 
 

Links: 3 uitvliegkooien voor de jongen met de afmetingen van 2.00x60x60 cm. 

midden: regelmatig kijken naar de ontwikkelingen van zijn jongen is een leerzaam proces met veel geduld.

Rechts: enkele broedkooien met de afmetingen van 60x50x40 cm.

Tijdens het bezoek heeft Henk zijn systeem van verzorging uitgelegd en ik kreeg een goede indruk. Hij geeft zijn vogels regelmatig Ropabird en vindt dat hij zijn vogels in goede conditie  kreeg. Zijn motivatie is ook om een hele mooi gould te kweken volgens de standaardeisen. Hij heeft de huidige hokken zelf gemaakt en de lades heeft hij bij Van Keulen besteld. Hij ervaarde dat er veel rotzooi die de vogels maakten onder de lades kwam. HIj heeft dit opgelost door smalle latjes onder de lades aan te brengen. Hierdoor krijg je geen krassend geluid meer wat veroorzaakt wordt door zand en snippers.  Het vogelverblijf wordt verlicht door T5 energiezuinige armaturen truelight lampen. In de broedhokken en grote uitvliegkooien hangen ledlampen voor het nodige licht.  Hij blijft innoveren om zijn vogelverblijf te optimaliseren. Voor het volgend seizoen wil hij de hokken bij het grote raam plaatsen, zodat de Gouldamadines volop kunnen genieten van de zon tijdens de rui. Hij beredeneert dat het veel gezonder is om de vogels zonlicht aan te bieden. En gelijk heeft hij. 


Fraaie zelfgemaakte kooien met lades van Van keulen kooien. Heel slim opgelost om dunnen latjes onder de lades te maken. Hierdoor wordt er bijna geen geluid veroorzaakt door het vuile voer/kaft en zand die onder de lades komen. Elke kooi voorzien van een badhuisje om de broeddrift van de Gouldamadine te bevorderen.


links: een grote voliere voor enkele Gouldamadine en andere amerikaanse sijzen. 

Rechts: in de voliere laat hij de natuur zijn eigen gang gaan.