Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

Het ringen van vogels 

WAAROM RINGEN WIJ VOGELS?

Vogelliefhebbers ringen hun vogels om ze te kunnen onderscheiden. Vooral als je na loop van tijd een stam hebt opgebouwd waarvan de vogels meer op elkaar gaan lijken. Het is ook wenselijk om te weten hoe oud een vogel is als je er een wilt kopen. Juist een vogel met een aangesloten voetring heeft meer kans om verkocht te worden.    

Een andere reden is dat als je deel wilt nemen aan tentoonstellingen het noodzakelijk is dat de vogel is voorzien van een officiële bondsring.

Elke ring is voorzien van een kweeknummer met een volgnummer. De kleur van de ring verwijst naar een jaartal. Hierdoor kun je direct zien van welk jaartal de vogel is. 

HOE KOM IK AAN RINGEN?

Door lid te worden van een vereniging van je woonplaats, heb je de mogelijkheid om ringen te bestellen bij de vereniging die weer aangesloten is bij een bond (bijv. de NBvV). Als je geen lid wilt worden van een club, kun je gebruik maken van gekleurde ringen die je in dierenspeciaalzaak kunt kopen. Hierdoor kun je verantwoord kweken.

HOE GROOT MOET DE RING ZIJN?

De gebruikelijke maat van een voetring bij de Gouldamadine is 2.7 mm. Echter dit is een aanbevolen maat. Door goede ervaringen gebruik ik ook de 2.9 mm voetring, omdat er jonge vogels zijn die net te groot zijn op de 6de dag voor een 2.7 mm voetring. Juist op de zesde dag is de vogel zo groot dat ik het beter in mijn hand kan houden. Ik heb dan het gevoel een vogel in mijn hand te hebben zonder hem pijn te doen. Jonge vogels die een dag later uit het ei zijn gekomen dan zijn nestgenoten 5 hebben pootjes die net groot genoeg zijn voor de 2.7 mm voetring. Vandaar dat ik de keus heb gemaakt om de 2.9 mm voetring te gebruiken voor de jongen die het eerst geboren zijn .  

Op de 7de dag controleer ik of alle voetringetjes nog aan de tere pootjes zitten.

HOE RINGT U DE VOGELS? 
Bij het ringen van de vogels ga ik altijd zitten. U neemt de vogel in de hand en strekt het pootje naar achteren. Als u dit doet, gaan de voortenen vanzelf bij elkaar. U schuift het ringetje eerst over de 3 voortenen heen en vervolgens pakt u voorzichtig het achterste teentje dat u voorzichtig door het ringetje trekt. Als u dikkere vingers hebt, kunt u een tandenstoker gebruiken die u tussen de achterteen en de 3 voortenen plaatst. Daarna wipt u de achterteen voorzichtig door het ringetje. 

-het is een kwestie van geduld-