Het verblijf bevindt zich in een eenvoudige geïsoleerde schuur. De deur bevindt zich op het zuiden waarbij tijdens de zomer volop zon de schuur kan verwarmen. Ik heb bewust voor de warme kweek (periode oktober t/m maart) gekozen om de vogels in deze warme periode op kleur te krijgen. Er zijn weinig soorten vogels die zoveel tijd nodig hebben om de kleurafzetting te krijgen in hun veren. Deze afzetting kost veel energie.
De Gouldamadines kunnen zowel in volières als in broedhokken gekweekt worden. Ik heb de kooien zo gemaakt, dat ik, in de rui- en rusttijd, de vogels gezamenlijk in ruimere broedkooien kan laten vliegen. Door het plaatsen van een of meer schotten, verdeel ik deze ruimtes tijdens het kweekseizoen in meerdere broedhokken. In totaal heb ik 10 x3 bakken van 60x50x40 cm. 2x 60x40x40 en 2x1 hokken van 50x50x40cm. + 2x1 hokken 50x40x40 cm.
DE OMGEVING
Om de vogels op langere termijn gezond te houden, dient het milieu gezond te zijn. Daarbij is het noodzakelijk om vooral bij warme kweek de omgeving te isoleren. Een klein hulpmiddel om de temperatuur en het luchtvochtigheid te controleren is het gebruik van een weerstation. Een ander belangrijk aspect bij een gezond milieu is gezonde lucht. Ik heb daarom een ionisator aan het plafond bevestigd. Dit apparaat breekt negatieve luchtdeeltjes af. Deze negatieve luchtdeeltjes kunnen bestaan uit: gebruikte lucht, luchtdeeltjes van de faeces (ontlasting) en stofdelen van de vogels zelf. Dit komt uiteraard ook ten goede van de kweker zelf.
VENTILATIE
Ter verrijking van het milieu heb ik ook een kunstmatige ventilatie geïnstalleerd. Dit betreft een buisventilator die in kunststof afvoerbuizen kan worden gedrukt. Het afvoeren van verbruikte lucht dient langzaam te gaan, omdat anders de vogels de luchtstroom als tocht ervaren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen, dat er kleine ventilatiegaten komen op ongeveer 15 cm afstand van de grond. Ze dienen zich diagonaal t.o.v. de afzuigopeningen te bevinden, zodat een rustige luchtstroming wordt verkregen. Een hele smalle opening onder de deur voldoet ook hieraan. Zolang de deur maar recht t.o. de ventilatieopening is.
VERWARMING
Zodra de nachttemperatuur 5 graden gemiddeld gaat bedragen, plaats ik een elektrische kachel in de ruimte. Doordat de schuur goed is geïsoleerd (7cm. glaswol) kan de kachel op half vermogen. Zelfs op deze stand wordt de omgeving zeker 8-9 graden warmer gehouden. Aan het vochtigheidsgehalte doe ik weinig tot niets. Als tijdens het uitkippen van de eieren de vochtigheid slechts 50% bedraagt, zet ik een bak warm water op de kachel en hang ik de bekende witte badwaterbak aan de kooien. Ik spuit de nestkastjes een beetje nat om ze te voorzien van een iets hogere luchtvochtigheid. Dit gebeurt niet zo vaak, omdat er rond het begin van het kweekseizoen in Nederland nog een hoge luchtvochtigheid bestaat. In de winterperiode als het buiten vriest dan moet je het vochtigheid in de gaten houden, want dat betekent dat de lucht droog wordt/is.
VERLICHTING
Ik heb voor de verlichting 2 (28watt) TL-lampen geïnstalleerd. Naar mijn mening is het verstandig om daglampen samen met een hoogfrequentie armaturen aan te schaffen. Het zijn duurdere lampen in aanschaf, maar ze branden veel langer dan de gewone TL-lampen. In het eerste seizoen had ik ook gewone TL- lampen, maar na 3 maanden gingen ze brommen en flikkeren. Dit was voor mij al storend, laat staan voor de vogels die dit de hele dag aan moesten horen/zien.
Het is nodig om regelmatig de lampen schoon te maken met een vochtige doek om het stof te verwijderen. De lampen zijn aangesloten op een lichttijdschakelaar en branden tijdens het kweekseizoen gedurende 15 uren per dag. In de zomer gaan de lampen aan vanaf 6.30 uur voor ca. 14 uren, omdat ik gebruik wil maken van de natuurlijke zonsondergang.
De uitvliegkooien hebben elk 6 led-lampen van 30 cm. lang. De hoeveelheid licht heeft een positief invloed op de rui van de vogels. Deze lampen zijn aangesloten op een dimmer om de lampen op een natuurlijk manier 's morgen en 's avonds aan en uit te gaan.
- HET IS EEN KWESTIE VAN GEDULD -