Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

Voeding van de Gouldamadines. 

 APV Goulds +++

Wilde Zaden van Deli nature

Franse rode trosgierst

Franse Trosgierst

Japanse Millet

Sesamaad

Pagima Green

Senegal zaden

Foniopaddy

Sesam 


VOEDING

Goede voeding is uiterst belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een jonge gould. Na de groeiperiode moet de vogel goede voeding hebben om het goed ontwikkelde lichaam in stand te houden. Ik wil me niet bezig houden met welke losse vitamines en mineralen een vogel nodig heeft. Ik richt mij op de voedingsmiddelen in het algemeen. Onze goulds zijn zaadeters en ze lusten ongetwijfeld wat groen. Ik geef weinig groen aan mijn vogels. In de zomer wil ik ze nog wel eens een blad van de Paardebloem geven, maar daar blijft het ook bij.

 ZAADMENGELING

De Tropische zaadmengeling Goulds APV +++ kunt u zien als basismengeling voor de goulds en dient dagelijks gegeven te worden. Een basismengeling bestaat uit verschillende soorten millet, gierst, witzaad en nigerzaad. De zaden schaf ik aan bij de firma dierenvoeders Slaats. Deze mengeling heeft kleinere zaden dan hun tropische mengeling. De Gouldamadines eten hier goed van. Het zijn slechts 6 verschillende zaden: Senagal zaad, Gele/Rode en witte millet, Japanse millet en Witzaad. Voor de variatie voeg ik 1% ongepelde sesamzaad toe. 

Buiten deze zaden geef ik variërend onkruidzaad, Pagima Green (graszaad) sesam, en extra Japanse millet als bijzaden. Dit mengsel voeg ik aan mijn eivoer toe.  Deze bovengenoemde zaden zijn hoog in de prijs, maar door de lage opname een goede aanvulling als bijvoer. Als ik merk dat de vogels in het algemeen vitaal zijn of worden door het systeem van voeren heb ik het voor over om meer geld te besteden. Regelmatig krijgen de vogels een stukje Rode Trosgierst.


EIVOER

Voor de groei van de lichaamscellen zijn dierlijke eiwitten nodig. Aangezien de zaden alleen plantaardige eiwitten bevatten, is het noodzakelijk dat je eivoer geeft. Toen ik startte met de Gouldamadines, aten de vogels hier niets van. Ik voer CEDE eivoer in de verhouding 1 deel eivoer :1 deel zaden, met Japanse millet, Teunisbloemzaad, Zuring, Phoniopaddy vermengd met een beetje zachte honing om het rul te maken. De eiwitstructuur van de Japanse millet is erg gunstig voor de groei van de jonge vogels. Dit wordt ook graag gegeten, omdat het zaadje zacht en gemakkelijk is om te pellen. Uiteraard kun je ook de gewone zaadmengeling gebruiken. Door het eivoer voeg ik ook Breedmax toe. 

Receptje Eivoer Gouldsofboersma: Hiervan wordt absoluut van gegeten. Ik geef kleine hoeveelheden per dag.

100 gr. Insectenpatee (Orlux), 

200 gr. Cede eivoer

300 gr losse zaden: 50 gr. Teunisbloemzaad, 50 gr. Phoniopaddy 175 gr. Japanse Millet, 25 gr. Zuring (zomers verkregen)  

5 gr. Breedmax

25 gr. zachte honing b.v. Sti-Hi-Dro

Dit geheel goed mengen met een keukenmachine en afsluiten in een bewaarbak. Door honing te gebruiken ipv. vocht kan dit receptje lang bewaren. Tijdens de koppeling zou je nog fijngemalen gedroogde eischalen kunnen toevoegen. 

Zuring: Tijdens de zomer in overvloed. Goed laten drogen en de zaadjes eraf halen. De zaadjes kan je lang bewaren in een afgesloten bak.

WILDE ZADEN 

Elke dag een kleine hoeveelheid geef ik wilde zaden aan mijn vogels als bijvoer. De samenstelling van de wilde zaden (Deli Nature) zijn: Graszaad, Millet geel, Wortelzaad, Radijszaad, Klaverzaad, Koolzaad, Sorgho rood, Lijnzaad, Boekweit en Anijszaad. De vogels weten zeker wat ze lekker vinden en koolzaad zie ik elke dag weer terug. Tijdens de kweek- en ruitijd geef ik 's morgens en 's avonds een hoeveelheid in een schaaltje hierboven op de foto. 

SEPIA, GRIT, KLEIBLOK EN EISCHALEN

Deze middelen zorgen voor de nodige kalkvorming. Tijdens de kweek is de kalkbehoefte veel groter dan tijdens de rui- en rustperiode. Als je de pop tijdens de kweek van de sepia ziet eten, is de kans heel groot dat er de volgende dag een ei in het nestkastje ligt. Het is verstandig om dit alles regelmatig te verversen. Ik geef ook kleiblokjes aan de vogels om in de nodige behoefte aan mineralen te voorzien.

In mijn vogelverblijf geef ik sepia, grit en kleiblok in kleine hoeveelheden en ververs dit elke week. In combinatie met gedroogde eischalen, die overigens 10 min. hebben gekookt, krijgen de vogels voldoende binnen voor hun kalkbehoefte. Uiteraard geeft de eischaal niet alleen de nodige kalkbehoefte, maar ook een kleine hoeveelheid dierlijke eiwitten wat in de vlies zit. Dit haal ik niet eraf, maar laat dit meedrogen met de eischaal. Bovendien vinden onze vinken de eischalen erg smakelijk.

WATER

Elke dag dient schoon water aan de vogels gegeven te worden. De darmen van goulds zijn zeer vatbaar. Reden waarom de fonteintjes zeker minstens 3x per week moeten worden gereinigd.

Wij hebben in Nederland leidingwater van goede kwaliteit welke ook zeer geschikt is voor consumptie voor de Gouldamadine. Eens per week geef ik levende appelazijn (pomappel) door het water. De pathogene bacteriën in de snavel en de weg naar de maag worden op deze wijze onderdrukt. De zuurgraad van 1 eetlepel appelazijn op 1 literwater heeft slechts de waarde van pH 6. Dit zal niet de darmen bereiken, want de zuurgraad in de kropmaag is al veel hoger. Vanwege het feit dat appelazijn ook enkele voedingsstoffen bevat, beschouw ik dit als een aanvullend product.

Ik geef wekelijks knoflookthee. Veel mensen houden al niet van de geur, maar ik vind dit een bevordering voor de gezondheid van mijn vogels. Het heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop, zorgt voor een gezonde bloeddruk, heeft een positieve werking op de spijsvertering, verbetert de algemene weerstand, werkt slijmoplossend en bevordert de rui. Je kunt een verse knofloofteentje in 4 stukken snijden op 1 liter kokend water. Dit laten trekken en het teentje constant in het water houden totdat het afgekoeld is. Werkende stof van knoflook is Allicine

De jonge Gouldamadines hier gespeend van hun ouders. Een echte zadeneter 

-het is een kwestie van geduld-