Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

Een hokbezoek aan Hans de Goede

Een klein dorpje onder Amersfoort woont Hans de Goede. Een Gouldamadine liefhebber die vanaf 2010 alleen de Australische prachtvink de Gouldamadine houdt. Hans is lid van de S.N.G.N speciaalclub ter bevordering van de natuurbroedkweek. Hij gelooft zeer zeker dat de Gouldamadine zijn eigen jongen kan groot brengen. Hij had de kunst van de het houden en verzorgen van vogels al eerder geleerd. Hij hield al allerlei vogels zoals Gordelgrasvinken, Ceresamadines, Bichinows Alstrilde en Diamantvinken. Hij had in die tijd zeer fraaie Diamantvinken en Bichenows Altstrilde  in zijn bezit waarmee hij vele prijzen won.


De 3 kopkleuren groene paarsborsten mannen in zijn verblijf


          In augustus 2017 zijn de meeste jonge vogels op kleur gekomen. 

De traliesfronten zijn tijdens de kweek voorzien van G&O kunststof nestkastjes

Een mooie oranjekop paarsborst groene man met voldoende zwart bezit in zijn kleurkop. 

Zwartkop roodsnavel paarsborst pop

In het vogelverblijf die in 2 slaapkamers verdeeld zijn, staan 24 kooien van 80x40x40cm met een losse tussenschot zodat hij uitvliegkooien van 160x40x40 cm van kan maken. Van de 24 st. kooien worden 20 kooien voor de kweek gebruikt. Deze kweekkooien zijn voorzien van G&O kunststof nestkastjes.  Er staan 4 uitvliegkooien van 200x50x50 cm en 4 kooien van 100x40x50 cm. Deze kooien zijn voor de jongen en wat extra 1-jarige vogels bedoeld.   

Voor de vogels gebruik ik een APV mengeling van Deli Nature nr: 84. Dit wordt aangevuld met wat onkruidzaad vermengd met wilde zaden en wat extra japans millet. Ook wordt er regelmatig de grit, maagkiezel, sepia en vitamineral voor de mineralen ververst. , Ik meng de Orlux gold patee samen met Cede-eivoer. Doe een schepje biergist, rode Panicum en wat gewelde Cous-Cous erbij. Het water wordt 2x per week aangezuurd met Appelazijn en of Darba Compleet. Elke 2-3 weken wordt het water aangevuld met wat vitaminen.

Op deze wijze hou ik de conditie van mijn Gouldamadines goed in de gaten. Als er 1 goed uit conditie is dan hou ik het apart om deze de rust en warmte te geven om zich te herstellen. Alle lades worden voorzien van een laagje witte zand.