Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

Tentoonstelling 

De Oranjekop paarsborst groene Gouldamadine man is in Zaandam kampioen 2019 met 94 p in zijn klasse.

Deze foto's zijn genomen door George Steinz.



De tentoonstellingen bij de Gouldamadine Speciaalclub worden gehouden van eind september tot en met half december. Rond half oktober (week 41) wordt in Elst (Gelderland) de grote natuurbroed Gouldamadine tentoonstelling op nationaal niveau gehouden. Op deze TT zijn er elk jaar ruim 1300 vogels in alle kleuren te bewonderen. De Gouldamadines worden gekeurd door de keurmeesters van de nationale vogelbond, de N.B.v.V., waar de Speciaalclub bij aangesloten is. De keurmeesters noteren hun bevindingen op een speciaal oranjekleurige keurbriefje. De eigenaren kunnen hieruit opmaken of zijn/haar vogels goede eigenschappen bezitten conform de standaardeisen van de N.B.v.V..De Gouldamadines worden in een universeel tt-kooitje gepresenteerd. Deze hebben een witte binnenkant en zijn zwart van buiten. Tijdens een tentoonstelling zijn ze voorzien van een wit voerbakje en een waterfonteintje.Een goede voorbereiding op tentoonstellingen begint ook bij deze tt-kooitjes. Zorg ervoor dat bij gebruikte tt-kooien dat ze gefatsoeneerd worden door de tt-kooien schoon te maken en te schilderen. Dit geeft een verzorgd uiterlijk. Hier op de foto fraai geschilderde tt-kooien voor het begin van het tt-seizoen. 

VOORBEREIDING SEIZOEN                                                                                                   

Bij enkele vogelliefhebbers van de Gouldamadines is het kalenderjaar in tweeën gedeeld: de kweekperiode en de tentoonstelling periode. Voordat de kweekperiode begint vorm je de koppels om de kenmerken van de nakomelingen volgens de standaardeisen zoveel mogelijk te verbeteren. Als je niet de juiste eigenschappen bij je eigen vogels vindt, dan raad ik je aan vogels te zoeken die wel die eigenschappen bezitten. Dit kun je doen door bijv. op tentoonstellingen de namen van liefhebbers te noteren en daarbij de kenmerken van hun vogels. In een later stadium, als je ontdekt dat jouw vogels bepaalde kenmerken missen, kun je die betreffende liefhebber benaderen om vogels aan te schaffen.

Buiten het feit dat de voeding juist moet zijn, is het belangrijk dat de jonge Goulds goed tot ontwikkeling komen. Je ziet al snel Goulds opvallen door hun uiterlijk of gedrag. In het kweekseizoen 2009 heb ik slechts negen jongen op stok kunnen krijgen/houden, maar er was 1 zwartkop pop die eruit sprong. Zij werd veel groter dan die andere Goulds en kwam geweldig op kleur.                                                De Zilveren ZKPB groene pop Elst 2009

Het is naar mijn mening van belang om jonge vogels te plaatsen in kooien die min. 50 cm hoog zijn, zodat je de vogels beter kunt observeren. Als de jonge Goulds op kleur zijn (na 4-7 maanden) kun je vaststellen welke vogels geschikt zijn voor de tentoonstelling. Je beoordeelt het uiterlijk conform de standaardeisen. De vogels die minder geschikt zijn voor de tentoonstelling kunnen b.v. verkocht worden aan liefhebbers die er plezier in hebben om dit type vogel in hun volière te hebben vanwege hun prachtige kleuren. Deze liefhebbers hebben niet de intentie om aan tentoonstellingen deel te nemen.

TRAININGEN

Vele liefhebbers trainen hun vogels vanaf het moment dat de jonge Goulds op eigen benen staan. Ze kooien de vogels gedurende 1 week in de speciale TT kooien, waardoor ze alvast kunnen wennen aan de kleinere ruimte. Na deze week worden de vogels in grotere kooien geplaatst totdat ze door de jeugdrui heen zijn.

Als het moment daar is zullen deze vogels minder schuw zijn als ze opnieuw in een TT–kooi worden geplaatst. Je hebt minder kans op beschadigingen. Bij de mannen is de verlengde staartpen een kwetsbaar onderdeel. Uiteraard kan je vogels kweken met sterke staartpennen kweken.

Ik kooi mijn geselecteerde vogels 4-6 weken voor de TT. Na 1-2 weken zal je merken welke Goulds geschikt zijn voor de tentoonstelling. Vogels die deelnemen aan een tentoonstelling dienen zich rustig te gedragen, zodat de keurmeester de gelegenheid krijgt om de vogel goed te beoordelen.

Een aantal weken voordat de TT begint, start je met de lichamelijke voorbereidingen. Het is van belang dat je de vogels gerantsoeneerd eten geeft, want de Gouldamadine kan aanleg hebben om te vervetten. Als ze alert zijn en bewegelijk dan is het prima. Ik geef per dag ong. 4-5 gram voer. Ik vul het witte bakje dagelijks door te combineren met tropenmengeling en onkruid-graszaden of eivoer/Japanse millet. Dagelijks krijgen ze grit/eischalen evenals vers water gecombineerd met vitaminen, azijn en knoflookuiensap.

Je kunt de conditie van de vogel ook een beetje helpen door 2 weken voor aanvang van de tentoonstelling, de nagels van de Gould op lengte te knippen. Als de nagels ¾ van de zitstok (Ø1,2 cm.) omringd zijn, dan zijn ze goed op lengte. De snavel dient niet ruw te zijn. Dit kun je verhelpen door de snavel een beetje te vijlen met een nagelvijl. Voor een mooie glans smeer je de pootjes en snavel in met een heel klein beetje babyolie. Tot slot bespuit ik de vogel met warm water (45°C) vermengd met badzout om een extra mooie glans op het verendek te krijgen. De glans krijg je overigens niet alleen van het badzout, maar ook door de gezondheid van de vogel. De vogel scheidt een bepaalde vetsubstantie uit vanuit haar/zijn cloaca, die de vogel met de snavel over haar/zijn verenpak smeert. Door ze nat te spuiten "dwing" je de vogels zichzelf te poetsen, omdat ze nat zijn gemaakt. Ik gebruik hiervoor een plantenspuit. De vogels moeten hier wel aan wennen, dus moet dit al geruime tijd voor de tentoonstelling toegepast worden. Na een aantal keren spuiten, zal je merken dat de vogels het als prettig ervaren: ze gaan er echt voor zitten. 

De ZKPB os groene man werd kampioen in zijn categorie tijdens de show in Elst 2018

-het is een kwestie van geduld-