Gouldsofboersma

Het is een kwestie van geduld
 

Hokbezoek aan To Markwat

Een klein plaatsje Nes aan de Amstel is door het kanaal een waterrijk gebied met mooie flora en Fauna. Er woont zelfs een liefhebber die vogels houdt. Een liefhebster die jaren lid van de Gouldamadine speciaal club de SNGN is. Ze heet To Markwat. Een hardwerkende vrouw die alleen  Gouldamadines houdt. 

Ze kweekt alle kleurslagen van de Gouldamadines. Vanwege de afstanden is To niet zo gericht op tentoonstellingen, die de Speciaalclub van de Gouldamadines te bieden heeft. Enkelen nabij haar omgeving  van haar woonplaats wil ze nog deelnemen. Door de mooie kleuren en modellen van haar vogels verdient ze haar prijzen wel.                                                                                                                     

Roodkop paarsborst EF blauwpastel is de favoriet van To                             

To had 1 koppel Blauw x Split v. Bl. in de kweekTo heeft drie lange rijen met 8 broedhokken van het merk GEHU naast elkaar staan. En 2 uitvliegkooien van 1.80 cm. Deze hebben allemaal de afm. van 60x40x40 cm. Deze zijn voorzien van een ledlampjes voor een kleine verlichting in het hok. Wat ook opvalt is de bodembedekking van de kooien. Het is een fraai gezicht zo’n grasmat in een broedkooi. Jo zegt ook dat het tijd kost om de grasmatten schoon te maken en te laten drogen. Voornamelijk het drogen van de grasmatten in de winter. Deze matten worden wekelijks schoongemaakt met water en vloeibare zeep en hangen tijdens de winter in warme omgeving te drogen. Na het drogen klopt ze de matten nog uit. Dit is nl. nodig vanwege er wat kaft achtergebleven is tijdens het schoonmaken. Ze doet het al enkele jaren en is er zeer tevreden mee.

De nodige verzorging is eenvoudig te noemen vindt Jo. De noodzakelijke mengeling, eivoer van CEDE en de nodige grit en maagkiezel hou ik mijn vogels gezond. Haar voorbereiding op de kweek probeert ze ook zo eenvoudig mogelijk te houden. Ze krijgen wel genoeg variatie aan zaden. Ze koopt tropisch mengeling die ze verrijkt met Japanse Millet, onkruidzaad, witzaad. Vanaf het moment dat de koppeling heeft plaatsgevonden geef ze ook gekleurde vruchten Pellet zaad.  Hier zitten de nodige vitaminen in voor een gezonde vogel. Als alle jongen zelfstandig zijn, gaan alle vogels naar de grote volière toe. Ze krijgen daar volledig verzorging en de oude vogels komen door de grote rui heen en de jongen zullen hun jeugdveren wisselen. Als er 1 niet goed in de vel zit, kan ik deze in de warmtekooi zetten. Hierdoor hoeft de vogel zichzelf niet warm te houden en kan de vogel de energie beter gebruiken om gezond te worden. To bedankt voor je gastvrijheid en uitleg. Ze heeft werkelijk prachtige kleurvogels op haar hok zitten.